Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

Γλυκό κουταλιού καρπούζι δίχρωμο και χωρίς ασβέστη


ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φλούδα καρπουζιού με ελάχιστο από το κόκκινο μέρος του

Χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια
750 γρ. ζάχαρη
60 γρ. μέλι
6-7 γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)
1/2 ξυλάκι κανέλας
2 καψουλάκια βανίλια
Χυμό από 1/2 λεμόνι
850 γρ. νερό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ξεφλουδίζουμε λίγο βαθιά τη φλούδα του καρπουζιού έτσι ώστε να φύγει το εξωτερικό σκληρό μέρος του αλλά αφήνουμε μια λεπτή στρώση από το κόκκινο μέρος του καρπουζιού.
Κόβουμε τη φλούδα σε κυβάκια.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ με το χυμό των δύο λεμονιών και νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε στον ήλιο για 2-2.5 ώρες (αυτό βοηθάει στο να γίνει το γλυκό τραγανό χωρίς να χρησιμοποιήσουμε ασβέστη)..
Ύστερα, παίρνουμε τα κυβάκια με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, το μέλι, τα γαρίφαλα και την κανέλα και το νερό.
Αφήνουμε το γλυκό να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά και ύστερα προσθέτουμε τα γαρίφαλα και την κανέλα.
Αφήνουμε το γλυκό να βράσει για 40 λεπτά σε σιγανή προς μέτρια φωτιά και μετά δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να βράσει για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να δέσει το σιρόπι του.
Εάν χρειάζεται το ξαφρίζουμε και μόλις δούμε ότι το σιρόπι του έδεσε το αποσύρουμε από την εστία.

 Αποθήκευση και συντήρηση σε βάζα
 
Τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες μας αρέσουν για δυο λόγους: 
1. Κρατάνε όλη τη νοστιμιά και τη θρεπτικότητα των φρούτων
2.διατηρούνται για πολύ καιρό.

Πρέπει όμως να ακολουθήσουμε την ορθή διαδικασία για την σωστή αποθήκευση και συντήρησή τους. Είναι μια απλή σχετικά διαδικασία που προστατεύει τα γλυκά μας από μικροοργανισμούς, μύκητες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να τα βλάψει ενώ παράλληλα μας δίνει τη δυνατότητα να τα φυλάξουμε στα ντουλάπια μας έως και 12 μήνες:
 
Αγοράζουμε γυάλινα βάζα σε όποιο μέγεθος επιθυμούμε, που κλείνουν αεροστεγώς.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 οC.

Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα με ζεστό νερό και υγρό πιάτων, τα ξεπλένουμε επιμελώς και στη συνέχεια τα σκουπίζουμε προσεκτικά ώστε να μην έχουν υπολείμματα νερού.

Πάνω στη σχάρα του φούρνου στρώνουμε μια βαμβακερή πετσέτα, πάνω στην πετσέτα βάζουμε τα βάζα γυρισμένα ανάποδα και δίπλα τα καπάκια τους.

Τα αφήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά.


Μόνο για τους αναγνώστες του BLUE FORCE!
http://blue-force-blog.blogspot.gr/2014/02/pure-beeswax-creams.html
Κατόπιν τα βγάζουμε προσεκτικά και τα γεμίζουμε ενώ είναι ακόμα ζεστά μέχρι το χείλος με το γλυκό ή τη μαρμελάδα. Το γλυκό μας πρέπει επίσης να είναι ζεστό.

Κλείνουμε σφικτά με τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε.

Τα αφήνουμε ανάποδα για αρκετές ώρες μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε στο ντουλάπι και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο.

Tips

-Ένα δείγμα της επιτυχίας του αεροστεγούς κλεισίματος είναι το ελαφρύ βαθούλωμα που παρατηρείται στο κέντρο του καπακιού αλλά και ο χαρακτηριστικός ήχος που ακούμε όταν ανοίγουμε για πρώτη φορά το βάζο ο οποίος επιβεβαιώνει την ύπαρξη κενού αέρος.
  
-Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να αλλοιώσει τα γλυκά μας είναι η ύπαρξη υπολειμμάτων σάλιου γι' αυτό φροντίστε οι δοκιμές κατά τη διάρκεια παρασκευής τους αλλά και η κατανάλωση τους να γίνονται πάντα με καθαρό σκεύος (κουτάλα, κουτάλι κτλ.).     

Σχόλια

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ

  • SILVER ALERT στη Νέα Ιωνία - Αγαπητοί φίλοι, Υπάρχει εξαφάνιση ηλικιωμένης από τη Νέα Ιωνία. Η Γεωργία Ίσαρη , 70 ετών, εξαφανίστηκε από το σπίτι της στη Νέα Ιωνία Αττικής, το πρωί...
    Πριν από 22 ώρες
  • ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ - Το αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό από τη Σμύρνη, χορταστικό και πεντανόστιμο! Ο κιμάς είναι μια πολύ καλή και εύπεπτη πηγή πρωτεΐνης, με χαμηλά ποσοστά λίπο...
    Πριν από 1 εβδομάδα